Dag 35 & 36 : Stävplattor

Dags att plugga fast stävbitarna med relingarna. Det här kommer att låsa hela konstruktionen.

Först måste man såga ur ca 8-10 mm av trät för att plattan ska få plats. Man gör det genom att fästa en rak brädbit på en såg (en överbliven spantbit är utmärkt) och sedan såga ut skåror med ca en halv centimeters mellanrum. Sen tar man en mejsel och hamrar bort trät.
Ett par saker att se upp med: Såga inte för djupt så du kommer för nära "relingspluggarna". De behöver trä kring sig för att hålla. Såga täta skåror och slå bort dem försiktigt, annars kan trät splittras och underlaget blir ojämnt. Använd sedan mejseln och rasp för att få botten jämn.

Man tar sen en tjockare brädbit och passar in. Lättast är om man kapar längden först och sedan sätter den på plats. Sen drar man med en blyertspenna längs kajaken för att se hur bred den skall bli. Lägg till en centimeter på sidorna och såga till. Kolla noga vart borrhålen hamnar när du pluggar. Det är mycket på gång under plattan, pluggar, surrningar och snedställda relingar. Dessutom ska pluggarna gå in i vinklar. Se till att pressa plattan hårt mot kajaken inna pluggarna slås i (använd en tving).

Till sist jämnar man till överskottet med vad man nu vill använda. En gammal hederlig hyvel går bra plus rasp och sandpapper. Jag tog en genväg och använde vinkelslipen med kakelslipskivan. Man kan faktiskt slipa ner trät så mycket med den att man kan avsluta med sandpapper. Var stadig på handen! Se till att få en harmonisk övergång mellan reling och för. Man kan ta en bit tyg och sträcka över för att se hur det kommer se ut.





1 kommentar:

  1. Det börjar närma sig! Testade askribban du gav mig, med följden att jag nu har beställt ask till fyra kajaker. Verkligen trevligt att jobba med!
    Peter Bengtsson i Åsa

    SvaraRadera