Dag 25-28


Alla spant är nu basade och på plats. Ett mycket kul jobb, som var lagom krävande. Efter varje spant är på plats måste man titta från fören/aktern och se att det följer en jämn skrovform. Annars måste man kvickt tillbaka till spantet och med händerna trycka till det. Formningen gör i två steg: 1) Spantet sätts på plats och dess huvudform böjs till. 2) Kontrollera med övriga spant att kurvan är jämn, om inte "efterhåll" med händerna eller en rem. Man har några minuter på sig. När trät har kallnat går det inte. Ha en limklämma nära till hands. En del spant visar tendens till att spricka och då sätter man snabbt dit en klämma och kan fortsätta. Bilden visar en spricka som fyllts i med epoxy.


Totalt sett är jag mycket nöjd med spantformen. Jag är överraskad att det gick att få till en så aggressiv kurva på dem (förmodligen tack vare ådringen). Det kommer att ge en mycket låg och flack bottenprofil, precis som jag ville ha det.
Slutsatser från basningen:
1) Blötlägg länge, cirka 7-10 dagar.
2) Böj trät i långsamt men hårt och stadigt tempo. Ryckiga rörelser spräcker trät.
3) Basa inte för länge, trät kan "torrkoka" och är svårare att jobba med (böjs svårare och spricker). Maxtiden är 15-20 minuter. Trät skall vara fuktigt när man tar ut det.
4) I jiggen förböjer man endast den tunna delen av spantet. Undvik att gå över i den tjocka delen. Det kommer att skapa en "stress point" som spricker lättare när spantet bearbetas på plats.
5) Spanten kan "basas om" om man inte är helt nöjd med formen. Några minuter i lådan så kan man böja dem igen (men inte lika mycket).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar